Kolhydrater har varit ett hett omdebatterat ämne i hälsovärlden de senaste åren. Bantningsmetoder som helt utesluter kolhydrater har ansetts väldigt framgångsrika och termen Glykemiskt Index har blivit ett begrepp i var mans mun. Men hur är det egentligen? Är det nyttigt att leva utan kolhydrater?
Foto nettaphoto
Kolhydrater är väldigt viktiga för ämnesomsättningen och fungerar också som cellväggbyggare. Dessutom är det den främsta energikällan till hjärnan. Så nej, det är inte alls särskilt nyttigt att inte äta kolhydrater.
Generellt sett är det bättre att äta långsamma kolhydrater då de håller ditt blodsocker på en jämn och hälsosam nivå längre. Har man dock precis utsatt kroppen för fysisk påfrestning genom träning eller annan aktivitet så är det bra att äta snabba kolhydrater för snabb återhämtning. Vill man gå ner i vikt är det extra bra att satsa på att äta långsamma kolhydrater då de håller en mätt längre.
Snabba kolhydrater är de som snabbt höjer blodsockret i kroppen för att sedan snabbt sänka det igen. Sockriga, vita och luftiga produkter brukar innehålla snabba kolhydrater. Snabba kolhydrater har högt Glykemiskt Index.
I motsats till snabba kolhydrater så höjer långsamma kolhydrater blodsockeret i ett makligare tempo för att sedan hålla blodsockret jämnare under en längre tid innan det sjunker igen. Långsamma kolhydrater höjer dessutom inte blodsockret lika högt som de snabba och när de sjunker igen så sjunker de inte heller lika lågt. Långsama kolhydrater finner man i grova och bruna matvaror samt pasta och ris, och de har lågt Glykemiskt Index.
Termen Glykemiskt Index eller dess förkortning GI har blivit ett uttryck som alla som är det minsta lilla intresserade av kost och hälsa slänger sig med. Det har nästan blivit ett hälsoreligiöst uttryck. Glykemiskt Index är kort sagt ett sätt att mäta om och hur mycket en matvara höjer vårt blodsocker. Målet är att ha en så jämnt blodsockernivå som möjligt, den ska helst inte höjas och sänkas för mycket och för ofta. Äter man mat med högt GI-värde så springer blodsockret snabbt iväg och man kan få vad som i folkmun kallas ’en sockerkick’, dock sjunker blodsockret väldigt snabbt igen och man blir då matt och orkeslös och i behov av en ny kick vilket får en att känna sug eller hunger. Äter man då något som har högt GI igen så upprepas proceduren och blodsockret höjs och sänks som en jojo, vilket inte är särskilt hälsosamt. Om man istället äter något som innehåller lågt GI när man känner sig hungrig eller sugen på något så tar det lite längre tid innan suget försvinner men man håller sig mätt och nöjd betydligt längre. Lågt GI höjer inte blodsockernivån lika drastiskt som högt GI men ligger jämnt under en längre period.