Foto scoobymoo
Fibrer är viktiga för att tarmarna ska fungera som de bör, de hjälper till att motverka förstoppning, inflammationer och infektioner i tjocktarmen. De hjälper också till att motverka hemorrojder och håller floran i tarmarna hälsosam. Fibrer hjälper till att hålla oss mätta under en längre tid vilket gör att vi okynnesäter mindre. Dessutom är fibrer bra för vårt blodtryck och våra blodfetter. Det sägs att fibrer hjälper till att förhindra tjocktarmscancer samt att de binder giftiga ämnen i tarmen så att dessa inte tas upp av kroppen.
Så många bra saker ansvarar fibrerna för och ändå äter vi svenskar nästan bara hälften av rekommenderade dagliga intaget av fiber (15 gram av 30 rekommenderade). Egentligen finns det ingen försvarbar anledning till detta, då fibrer är lätta att hitta. Om man vet var man ska leta förstås.
Fibrer finns i fullkornsprodukter och spannmål, frukt och bär, rotfrukter, linfrön och psylliumfrön och olika kålsorter. Byt ut ditt vita bröd mot ett fullkornsbröd eller ett fiberberikat och variera din vita pasta med råpasta.
Foto lizard_queen
Lägg till en extra sallad med morötter, vitkål och andra favoriter till ditt matprogram varje dag. Ät gärna en frukt till mellanmål.
Fibrer är inte bara nyttiga, de är mumsiga också!
Den vanligaste åkomman om man får i sig för lite fibrer är förstoppning. Symtomen för förstoppning är hård och mörk avföring, att det tar mer än fyra dagar mellan avföringstillfällena, uppsvälld mage, magknip, trötthet, illamående och i vissa fall blod från tarmen då avföringen varit för hård. Det är mycket obehagligt att lida av förstoppning men beror det på att man stoppar i sig för lite fibrer så är det lätt avhjälpt – ät mer fibrer. I kombination med detta bör man även se till att dricka ordentligt med vatten då avföringen försöker suga ut så mycket vätska från tarmväggarna som möjligt om avföringen är för hård. Då är det bra att se till att det finns vätska att ta av.
Behöver man snabbt hjälp så kan man stoppa i sig katrinplommon, aprikoser eller fikon som anses ha en svagt laxerande effekt. Även mjölkprodukter som yoghurt, filmölk och messmör anses bra vid förstoppning, dock ej ren mjölk som har motsatt effekt.
Andra trista bristsjukdomar om man äter för lite fibrer är diaréer, hemorrojder och i vissa fall tjocktarmscancer.
Foto nouveau