Viktigt med proteiner

Att proteiner är kroppens byggstenar känner de flesta till, men det säger inte så mycket.
Hur fungerar det egentligen? Hur viktiga är proteiner?
Proteiner är oerhört viktiga för kroppens välbefinnande, de svarar för uppbyggande och reparation av celler. Dessutom är hormoner uppbyggda av protein och reglerar en hel massa olika funktioner i kroppen.

Hår och naglar använder sig av protein när de växer och när gamla hudceller ersätts med nya så är proteinet främsta hjälpmedlet.

Protein är också väldigt viktig för immunförsvaret då det är det som antikroppar är uppbyggda av. Man kan hitta protein i både animaliska och vegetibiliska livsmedel. De mest proteinrika livsmedlena är uppräknade nedan.

Animaliska proteiner

Kött
Fisk
Fågel
Ägg
Mjölk, yoghurt, keso, kesella
Ost, mjukost

Vegetabiliska proteiner

Linser
Ärtor
Bönor
Nötter
Soya
Quorn

Även mat som pasta, ris och bröd innehåller protein, men i mindre mängder.

För mycket protein

Får man i sig för mycket protein så måste detta antingen omvandlas till fett och sedan lagras eller förbrännas som energikälla då det inte kan lagras i kroppen som protein. Omvandlingen från protein till fett är ganska omständig så om man ska äta för mycket av något när man försöker gå ner i vikt så kan det vara en bra idé att välja proteinrik mat som okynnesmat. Det är alltså inte farligt att äta för mycket protein.

Ens dagliga proteinintag bör ligga på runt 10-20% av det totala energiintaget, vill man gå ner i vikt kan man höja intaget litet då 1. protein mättar väl, och 2. protein är muskelbesparande, vilket innebär att det som i första hand förbränns är fett.
Växande barn och personer som varit sjuka har ett större behov av protein och kan stoppa i sig lite extra. Även folk som tränar hårt behöver extra protein för att undvika muskelnedbrytning.