Din guide till viktiga vitamin

Varför vitaminer?

Alla blir vi matade sedan barnsben med hur viktigt det är att få i sig tillräckligt med vitaminer, och viktigt är det! Vitaminer skyddar och hjälper kroppen med en rad olika funktioner och utan dem skulle våra kroppar snart kollapsa.

Jordgubbe
Foto Micky

Idag är det inte helt lätt att på naturlig väg få i sig alla vitaminer i den mängd vi behöver. Det kan vara en bra idé att ta ett multivitamintillskott som t.ex enomdan som komplement till maten. Dessa multivitamintillskott innehåller inte bara livsnödvändiga vitaminer utan också massor av minst lika viktiga mineraler.

Vitamin A

A-vitamin finns i bl a lever, fet fisk, ägg, smör och mjölk. A-vitamin är viktigt för bl a synen, slemhinnorna och huden.

Vitamin B

Det finns många olika varianter av B-vitamin, nedan beskrivs de vanligaste. Gemensamt har de att alla är viktiga för delar av omsättning och förbränning.

B1

Finns i fullkornsprodukter, baljväxter och inälvsmat. Viktig för omsättningen av kolhydrater för att cellerna ska få energi.

B2

Finns bl a i mjölk och grönsaker. Viktig för förbränningen av näringsämnen.

B6

Finns i bl a kött, fisk potatis och fullkornsprodukter. Viktig för omsättningen av proteiner.

B12

Finns i fisk, ägg, kött, och mjölk. Viktig för nervsystemet och bildandet av röda blodkroppar.

Vitamin C

Finns bl a i citrusfrukter, kiwi och jordgubbar. Viktig för hud, tänder, skelett och behövs för bildande av blodväv i blodkärl.

Vitamin D

Finns i bl a fet fisk, äggula, smör och mjölk. Viktig i processen för utnyttjandet av kalcium och fosfor som är viktiga beståndsdelar för uppbyggnad av skellet och tänder.

Vitamin E

Finns bl a i nötter, frön, fullkornsprodukter, vegetabiliska oljor, broccoli och brysselkål. Viktig då den hjälper till att skydda cellernas membran.

Ett äpple
Foto normairiz