Kostcirkeln och tallriksmodell

Variation på maten är hälsosamt

När vi var små blev vi förelästa om kostcirkeln och tallriksmodellen och vikten av varierade och färgglada måltider. Återigen hade hemkunskapsläraren och skolsystern helt rätt.

Tallriksmodellen

Tallriksmodellen är en genial idé på hur man bör dela upp mat och borde vara fullt tillräcklig som hjälpmedel för bantare likväl som för icke-bantare. Grundidén går ut på att fylla ca 40% av sin tallrik med spannmål som pasta, ris, potatis osv, 40% med grönsaker och rotfrukter och resterande 20% med protein såsom kött, fisk eller fågel.

Bantare kan ta bort 10-20% från spannmålsdelen och fylla på den tomma ytan med grönsaker.

Kostcirkeln

Kostcirkeln är också ett bra sätt att kontrollera så att man får i sig alla de bitar som man behöver. Den består av sju delar.
1.Grönsaker
2.Frukt och bär
3.Potatis och rotfrukter
4.Mjölk och ost
5.Kött, fisk och ägg
6.Bröd och andra spannmål
7.Matfett

Tanken är att man ska äta minst två protioner om dagen som innehåller grupp 3,4 och 5, en eller flera portioner bestående av grupp 1,2 och 6 och kategori 7 i minsta möjliga mån. Nu kom dessa rekommendationer ut år 1963 och bör kanske anpassas till dagens mått litegrann men i stort är det väldigt bra om man kan följa dessa rekommendationer. Dels får man i sig alla viktiga näringsämnen och dels får man en god variation på maten.