Fakta om fett


Foto teagrrl

På frågan huruvida fett är farligt kan man svara både ja och nej. Vad som dock definitivt är farlig är att INTE äta fett. Hur går detta ihop? Jo, enkelt förklarat kan man säga att det helt och hållet beror på två saker - intagsstorlek och sort. Det finns olika sorters fetter, som är olika hälsosamma, och det finns rekommenderade angivelser för hur mycket fett man bör äta för att kroppen ska fungera bra.

För lite fett

För lite fett kan leda till nedsatt förbränning, sämre isolering av de inre organen och sämre upptagningsförmåga av viktiga vitaminer såsom A, D, E och K. Många människor som vill gå ner i vikt äter för lite fett, och i teorin är det rätt tänkt eftersom fett inehåller flest kalorier per gram, men i verkligheten motverkar de då sitt eget syfte. Fett förbränner fett och utan ett tillräckligt intag av fett går förbränningen ned.

För mycket fett

Äter man för mycket fett så kan man vara ganska säker på att snart märka skillnad på midjemåttet. Våra kroppar är programmerade att lagra fett som en energireserv för svältperioder. Ett lagom dagsintag av fett ligger på mellan 20-25% och man bör inte gå över 30%, i Sverige ligger vi på ett snittintag på ca 34% vilket är en aning för mycket.

Fettsorter

Då har vi klarat av intagsstorlek, men sort då? Det finns en del olika sorters fetter, vissa som är väldigt bra och nödvändiga och andra som är mindre bra och ganska onödiga. Nedan finns förklaringar till olika fettbegrepp.

Mättat fett

Mättat fett finner man i köttprodukter och andra produkter som kommer från djurriket. Det är inte särskilt bra för hälsan att äta mättat fett då det lätt fastnar i blodådrorna och höjer blodtrycket.

Det ökar också risken för hjärt- och kärl-sjukdomar.

Omättat fett

Omättat fett finns i produkter från växtriket och i fisk, exempel är solrosolja, olivolja, nötter, avocado och lax. Det är viktigt att få i sig omättat fett då kroppen inte kan producera det själv.
Omega 3 och Omega 6 är livsviktiga fettsyror som behövs för bl a uppbyggnaden av nya celler, de finns i vegetabiliskt fett (omega 6) och fisk och skaldjur (omega 3). Därför är det viktigt att äta fet fisk ett par gånger per vecka.

Härdat fett

Härdat fett är vegetabilsikt olja som utsatts för högt tryck för att få fast form. Under denna process förvandlas oljan från omättat fett till mättat.

Animaliskt fett

Fett som kommer från djurriket. Oftast mättat (undantag fisk och skaldjur).

Vegetabiliskt fett

Fett som kommer från växtriket, vanligtvis omättat.

Transfett

Transfett har samma dåliga egenskaper som mättat fett, trots att det är vegetabiliskt, och bör i största mån undvikas. Det finns ofta transfetter i chips och andra snacks, industribakade kakor, frityrolja och pulversåser och pulversoppor.

Fettsyror

Fettets byggstenar.

Kolesterol

Kolesterol finns naturligt i våra kroppar och behövs bl a för produktion av könshormoner. Det är alltså inte farligt. Ett överskott av kolesterol är däremot farligt då det kan leda till åderförfettning, vilket i sin tur leder till att hjärtat måste arbeta hårdare. Därför bör man vara försiktig med intaget av kolesterol som ofta finns i animaliska livsmedel.