Lär dig äta nyttigt

I vardagen är det lätt hänt att hänfalla till att äta mindre nyttigt. Det då man äter halvfabrikat eller take away alldeles för ofta. Man kanske skyller på att man inte har tid eller ork att laga riktig mat. Men det behöver inte ta en massa tid i anspråk att göra nyttig mat. Du kan lära dig att äta mer nyttigt, genom att tänka på en del saker. Att lära sig nya saker är inte fel, lär dig till exempelvis om trading här. När du ska lära dig äta nyttigt, ta till dig en del av de råd jag kommer att ge dig i denna text. 

10 bra råd

Här nedan kommer tio råd du kan ta till dig för att lära dig att äta hälsosamt och näringsriktigt. Du behöver inte göra alla direkt, om det känns som en stor förändring,  men du kan testa att göra en eller två förändringar under några av veckans dagar. 

Det är bra om du se till att äta mycket grönsaker, frukt och bär. Välj gärna rotfrukter, vitkål, blomkål, broccoli, bönor och lök.

Om du gillar fisk och skaldjur, försök äta det minst två till tre gånger i veckan. Du kan variera mellan feta och magra fisksorter.

När det kommer till pasta, bröd och gryn, välj då fullkornsalternativ. 

Välj nyttiga oljor i matlagningen, exempelvis rapsolja och smörgåsfetter märkta med Nyckelhålet.

Mejeriprodukter är ok, men välj helst magra och osätade alternativ, gärna berikade med vitamin D. 

Du bör inte äta mer än totalt 500 gram i veckan av rött kött och charkprodukter.

Välj mat med mindre salt. Använd mindre salt när du lagar mat. Använd salt med jod.

Se även till att du minskar på mängden med glass, godis, kakor och andra saker som har mycket socker i sig. Undvik även söta drycker. 

Ät lagom mycket. Alltså, ät så att du får i dig lika mycket energi som du gör av med. Både för lite och för mycket kan leda till allvarliga hälsoproblem.

Försök att välja livsmedel som är nyckelmärkta. De produkterna hjälper dig att hitta mat med mindre socker och salt, mer fullkorn och fibrer och nyttigare eller mindre fett.

Ät enligt tallriksmodellen

Ett bra sätt att förhålla dig till att äta bra och i lagom mängd är att äta enligt tallriksmodellen. Det finns två modeller av tallriksmodellen. En för dig som rör dig lite och en för dig som rör dig regelbundet. Det finns även en vegetarisk tallriksmodell om du är vegetarian. 

Tallriksmodellen består av tre delar. Den första delen är grönsaker och rotfrukter och en stor del av din tallrik ska bestå av just det. Andra delen är potatis, ris, pasta, välj gärna fullkorn. Tredje delen är avsedd för köt, fisk eller fågel, alltså proteinet.

För att veta hur din tallrik ska se ut så kan du kolla på livsmedelsverket där de har skrivit mängderna med de olika delarna beroende på om du rör dig lite eller rör dig regelbundet. 

25 Jun 2020