Så påverkar mat och kostvanor dina tänder

Redan då man som barn går till tandläkaren så brukar de fråga om man äter mycket godis, dricker sötdricka med mera. Det beror på att det vi stoppar i munnen, det påverkar tänderna och munhälsan. Småäter man mycket, samt väljer saker med socker eller syra, så har detta en negativ påverkan och kan leda till hål eller andra bekymmer. Särskilt om man inte har som vana att borsta tänderna direkt efter att man har ätit. Du kan läsa artiklar om tandvård samt läsa vidare här för att få reda på mer. 

Varför är det inte bra att småäta?

Kosten vi äter är viktig för vår munhälsa. För att tänderna ska må så bra som möjligt så rekommenderas det att man äter och dricker sådant som har en liten mängd socker och syra. Munnen klarar i regel fem syraattacker per dag vilket motsvarar tre måltider och två mellanmål. Då hinner saliven med att "reparera" de skador som faktiskt blir av  sura ämnena från både mat och dryck. Småter man ofta så ökar man risken för så kallade erosionsskador. Det innebär  att emaljen slits ner, tänderna blir missfärgade och man kan även få ilningar och värk. 

Vilken mat innehåller mycket syra?

Exempel på mat som har mycket syra, som kan ge skada på tänderna, är bland annat citrusfrukter, juice, syrade grönsaker, ketchup, läsk och godis. För att neutralisera denna syra är det bra med basisk mat så som mjölk, naturell yoghurt och ost men även nötter och avokado.

Hur påverkar socker tänderna?

I din mun har du bakterier och dessa omvandlar sockret från maten och drycken till syra. Om man då äter och dricker mycket saker med socker så kan det göra att saliven inte hinner med att reparera skadorna som uppstår. Det är bra att tänka på att det finns socker även i livsmedel man inte tänker på att det finns. Uppenbara källor till socker är så klart godis, kakor, läsk med mera, men det finns även i  vissa sorters flingor och smaksatt yoghurt.

Ta hand om tänderna

Oavsett hur dina kostvanor ser ut så är det viktigt att komma ihåg att rengöra tänderna. Borsta tänderna två gånger om dagen med fluortandkräm och använd tandtråd, mellanrumsborste eller tandsticka minst en gång om dagen för att ta bort matrester och plack som sitter fast mellan tänderna. Se även till att regelbundet besöka din tandläkare. 

9 Aug 2020